HTML

Nanotechnológia blog

Minden, ami nano - könnyedén, elfogultan, fizikus szemmel.

Innen nanóztok ti

Locations of visitors to this page

Felhasználási feltételek

Creative Commons Licenc

További olvasnivaló

GA

Friss és forró: Schrödinger vírusa

2009.09.10. 12:30 AttoFemto

Vírus kvantumdobozban
Forrás: Romero-Isart et al.,
arXiv:0909.1469

 Itt a nanoblogon már megemlékeztünk egyszer a fizika históriájának legboldogtalanabb háziállatáról, Schrödinger macskájáról. Az állatvédők lecsillapítása érdekében fontosnak tartottuk leszögezni, hogy a kockázatos kísérletet nem végezték el és nem is készülnek elvégezni, mert lehetetlen.

 Öööö.... nos. Reméljük, harcias vírusvédők nem olvasnak bennünket, mert Romero-Isart és munkatársai Ignacio Cirac kutatócsoportjában egy ma megjelent preprint szerint komolyan foglalkoznak a Schrödinger-féle gedanken experimente megvalósításán – egyelőre vírusokkal. Az ambíciózus projekt távlati célja –a szerzők saját szavai szerint– olyan alapvető kérdések kísérleti vizsgálata, mint például az élet és a tudat szerepe a kvantumelméletben, illetve a kvantumelmélet különböző interpretációi (koppenhágai ill. a „sok világ” értelmezés) közötti különbségek mibenléte. 

1 komment

Címkék: kvantummechanika schrödinger macskája

A bejegyzés trackback címe:

https://nanotechnologia.blog.hu/api/trackback/id/tr751372700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

n1kk 2010.06.13. 16:44:30

www.youtube.com/watch?v=F3viANPhfD0&feature=channel

Lecture 7 | Quantum Entanglements, Part 1 (Stanford)
0:41:20

a macska nincs elo es holt allapotban

termeszetesen
süti beállítások módosítása